im satisfied do voluntary work

halloopp guys!
aishh dah lme tak update blog..al maklumla mood nak mengupdate blog tak dtg..tak feel la lau update blog dgn tade mood kan?okie sbrnya tade nak citer pape pon..sje nak mengisi masa 'terluang'..banyakla msa terluang..dgn final dah nak dkat...tmbh2 esk ada quiz pigment..uishh aku tak baca pape lagi..truk2!last week kan aku ada aktiviti tau..buat keje amal..kat bkelah..kat situ tmpat air terjun tp tak rmai sgt dtg sbb mcm terpencil jek..nak msuk dlam tu pnyala adventure gile..skit pinggang aku naik trak yg bgoncang2 tuh..mcm2 lak binatang tuh ada..tp tmpat tuh mmg best lah..ssuai tuk famili bkelah time olidays..kat sne kan tugas aku kna tnam 50 jnis pokok tau..bnyak wei..kat umah tak pernah plak aku tnam pkok bnyak2.pokok dah tumbuh semulajadi..rumput pon sme..hehe..mmgla penat tnam pokok tuh..tmbh2 kat tgh pnas..mka ak pon dah jd mcm udang rebus..tp keje aku cpat siap drpd keje laen..myb sbb cooperation dlm group tuh kot..mngecat surau plng last siap..so,no wonder group diorg dpat hamper..lth tau tp mse bt keje lemak trun 1 kilo jek..naik blk 2 kilo..lpas bt keje trus mkn plak..bnyak mknan lbh kan...takan nak buang plak..
dhla aku tak nak ckp bnyak..time to upload pic lak..
nie muka comel ktorg sblm pergi..ingatkan nak cabut blk SH tp si mamat sorang tuh dah aim ktorang...jln ckit dah tny nak pegi mne..org pnting katakan..
tgk tngan yati..nie tnda ktorg bt keje tau..siap dgn topi bkebun kat kepala.

hah nie plak bea..group diorg kena repair tandas awam tak silap (*_*")
tp group diorg dpat hamper..jeles tau!
 
hehe..sje jep nak msukan pic aku..dhla aku tade idea nak taip ape..kang tak pasal2 aku mncarut kat sini..
anyways,soo lucky who join this..mmg hapening la =)

*tika latiff tak pegi sbb injured maen glah pnjang..kcian kan?
**rai lak tak nak pegi last minute..excuse tak dapat dknalpasti.
***ktorg dpat tittle group yg plng ceria tau..ahaks!





- thanks sudi baca entry saya =_=

my spirit

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari..... Dah hampir sepuluh bulan mak pergi, Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih.... Mak tau tak..... itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa..... dan itu juga terakhir kali nya. Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni..... mak macam dah sedia..... Seminggu sebelum tu.....mak dah menganyam tikar m eng kuang 3 helai..... Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.... tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih..... kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu..... pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak..... tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...... kengkadang siaran indonesia ...mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan... Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2.... pastu mak jemur karpet-karpet. .. pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong.. rupanya kat situ jenazah mak diletakkan.. paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak.. ada kat dalam almari..... ada kat dalam dalam beg..... ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..  mak cakap tak berapa cukup lagi.... ada kat dalam gulung tikar..... masa tu mak perasan takk..?? kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa... mak cuma gelak jer... eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..
Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut..... bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan. Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk..... mak tetap takmau pi hospital.... . dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk.. Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... . tapi kiter berkeras juga pujukk.. nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak.. kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju... ..mak memang degil.. tak salah, anak mak yang ni pon m eng ikut perangai mak tu..Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk.... mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..
Mak.....
amponkan kami semua... kami nak mak sehat... kami sayang mak... kami tak mau mak sakit... kami terpaksa juga hantar mak ke hospital.... ampon kan kami yer mak....
Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter... Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta.... Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt.. kiter jawab pula...kalau tak cukup, mak kan banyak duit... mak gelak ajerr..... Mak....                                                                                                                                                                        tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau... Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar... mak, kiter menipu mak kan ....ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006 Bila tiba saja kat hospital.... nurse tengah balut mak dengan kain putih..... mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital... Mesti mak nampak abang cium dahi mak..... Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak.... Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu... mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn
Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar... Adik kat sebelah diam melayan perasann... Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... jalan di depan terasa makin kelam..... airmata dah tak mampu di tahan.... Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela... Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong. ...sekosong hati ini..... Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....
Mak.....                                                                                                                                                                          Kiter masih ingat lagi... Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak... Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ......
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi.... Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak..... Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...? Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter..... Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.." Bila makcik tu kata gitu... lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....
Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis..... kiter nangis ni..... Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi.... Takder orang yang bangun lagi..... kiter d eng ar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...kiter rindu kat mak..! Takpa la....nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak... mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir.... Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak.... kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk..... Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya.... kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar... Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak... tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.... Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah.... Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...anak mak yang seorang tu demam.... Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi... Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata... Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib... Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. .... entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...tangisan tak dapat dibendung...
Mak tauu...
kiter cuba bertahan... memujuk diri sendiri tapi tak juga reda... Kiter rasa nak telefon mak... nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ....?Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...Puas la kakak memujuk kiter... Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.." Dan akhirnya akak juga nangis.....
Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... rasa nyilu sangat... menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.... Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....
Mak....
cukup la sampai sini dulu....
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk universiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil


- thanks sudi baca entry saya =_=

nak balik

arghh !!
sume blk umah..aku pon nak blk jgk!
dah lme aku tak blk..org laen tiap2 mnggu kot blk umah..
mama pon tak bg blk..risau sgt aku kat dlm bas..
argh tension tau!
"mama,owg brani la naik bas sorg2..mama bmbng owg lg la tkut tau" 
if can i want back home b4 final..
i want see u mama & papa..
to ask the prayers from u all..
to ask yr pardon..
so that me can do the best when final..
boleh kan?
for u know,sometimes u all make me crying alone..
**trasa nak blk sgt-sgt..






- thanks sudi baca entry saya =_=

11 JANUARI

Sebelas Januari Bertemu
Menjalani Kisah Cinta Ini
Naluri Berkata Engkaulah MilikkU
Bahagia Selalu Dimiliki
Bertahun Menjalani Bersamamu
Kunyatakan bahwa Engkaulah jiwaku
Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu
Pernahku Menyakiti Hatimu
Pernah kau melupakan janji ini
Semua Karena kita ini manusia

Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu

Chorus:
Kau bawa diriku
Kedalam hidupmu
Kau basuh diriku
Dengan rasa sayang
Senyummu juga sedihmu adalah Hidupku
Kau sentuh cintaku dengan lembut
Dengan sejuta warna


**hari nie atikah latiff ada interview dgn MQA..
i wish u luck k!do the best :))

- thanks sudi baca entry saya =_=

renungan bersama

Di suatu malam depan panggung wayang… 

Sizuka : Best tengok wayang dgn awk td..kelakar je cerita tu..xbosan kan?
Nobita : A’ ah xbosan. Best!
Sizuka : Kalau best, knp awk letakkan kepala awk kat bahu sy & beritahu sy y awk mengantuk?
Nobita : Errr~ hehe..
 

Sizuka : Nasib baik kita pakai sweater kn awk? Kalau x, mesti sejuk dalam tu td.
Nobita : A’ah..btul3! Xdela sejuk sgt td bila dah pakai sweater ni.
Sizuka : Klu xsejuk, kenapa awk pegang tangan sy & beritahu y awk sejuk?
Nobita : Errr~ hehe..
 

Mereka pun menuju ke i-City..
Sizuka : Awk, sy cantik x?
Nobita : Awk kn syg sy..mestilah cantik..
Sizuka : Kalau sy ni betul cantik bagi awk, kenapa bila sy pakai baju-baju tertentu baru awak akan puji sy cantik. Kalau sy pakai baju longgar, awk diam je..kadang-kadang awk akan tanya saya kenapa pakai baju besar..kalau sy pakai baju ketat, baru awk puji sy cantik..knp ye?
Nobita : Errr~ hehe..
 

Mereka pun tiba di i-City..Sizuka : Jom snap pic wak..sy nak tangkap gambar awk bawah lampu tu.
Nobita : Kita tangkap gambar berdua la syg. Meh sini, duduk sebelah sy. Rapat sikit, nanti xmasuk plak gambar awk.
Sizuka : Boleh ke rapat-rapat ni?huu
Nobita : Takpe de..awk kn awek sy..
Sizuka : Awek je..bukan isteri yg sah..
Nobita : Errr~ huhu..
 

Sizuka : Nanti sy simpan gambar kita ni dalam laptop sy ye wak.
Nobita : Alaa..upload la terus dalam fb.
Sizuka : Eh..boleh ke..xelok la wak..gambar tu dah la awk & sy je..yang ke-3 syaitan..pastu nak pergi heboh 1 dunia tentang dosa y kita buat..xmalu ke?huu
Nobita : Errr~ huhu..
 
mereka pun pulang..Sizuka : “Awk, awk syg sy x?
Nobita : Mestilah syg..syg sangat2 tau..haa
Sizuka : Buktinya??
Nobita : Eh..mcm ajak bergurau je..nak sy kiss pipi awk tu ke syg?hehe
Sizuka : Ish..apa ni? Teruknya pemikiran awk..huu
Nobita : Eh..errr~ huhu
 

Sizuka : Mak sy kata, kalau kita syg sesuatu tu, kita akan jaga sebaik mungkin.
Nobita : Eh..mestila! hehe
Sizuka : Tapi awk tipu sy!huu~
Nobita : Eh..kenapa plak sy tipu awk??

Sizuka : Kalau awk syg sy, mestilah awk jaga sy sebaik mungkin tp awk xjaga sy dgn baik pun..awk sentuh-sentuh sy, pegang tangan sy, cuba nk kiss sy,ajar sy buat benda bukan-bukan yg sy xpernah buat sebelum ni, selalu ajak sy keluar malam-malam.
 

Nobita : Owh..sekarang awk nak salahkan sy la ajak awk keluar malam?? Mak ayah awk yg bg izin tau!

Sizuka : Memang diorang y bagi izin tapi awk tau x y diorang jugak y akan tanggung dosa sy dgn awk malam-malam macam ni sbb diorang bg izin pada sy ank perempuan diorang utk keluar dgn lelaki bukan mahram tanpa adik atau abang sy sebagai peneman pastu buat benda-benda xsenonoh! Pegang sana pegang sini..awk tau x panggung wayang tu mungkin sejuk bagi awk sampai terpegang tangan sy dgn sengaja, tp neraka tu teramat panas & tangan awk y memegang tangan sy tu akan dibakar dalam api neraka berulang kali..

awk sedar x semua tu?? Tangkap gambar nak kepit-kepit, padahal boleh je tangkap gambar sorang-sorang kan..then, nak heboh kat 1 dunia. Pastu nanti org ‘like’ awk pun suka sebab orang tau siapa awek awk & hubungan awk dan sy kononnya bahagia tapi awk sedar x yang malaikat sentiasa mencatat segala apa yg kita buat..awk ada ilmu agama..klu xde ilmu agama pun, awk tau benda tu salah..

tp kenapa masih buat? Awk sedar x semua tu??? Ingat Allah tak waktu awk buat semua tu?? Awk tu belum tentu jodoh sy, nak sentuh-sentuh sy. Kalau da awk nak sentuh-sentuh sy, apa je y suami sy boleh dapat special dari sy sbg isterinya y sah? Awk nak ke isteri awk dah macam sisa orang? Awk mesti akan cakap awk akan pastikan y awk akan nikah dgn sy sebab tu awk boleh sentuh-sentuh sy..tp awk sedar x y awk tu siapa?? hanya hamba Allah...awk bukan tuhan utk tahu siapa jodoh sy & jodoh awk..awk sedar x semua tu???
 

Klu betul awk syg sy, awk jaga lah sy baik-baik, beri sokongan sy jd muslimah solehah…dekatkan diri pada Allah, mohon pada Allah supaya izinkan kita dijodohkan bersama kerana sy ni milik Allah..ibu bapa hanya penjaga sy, mereka menjaga sy dgn penuh kasih sayang & didikan y baik sehingga sanggup memberi kepercayaan pada awk utk menjaga sy, tp awk jaga sy x??awk jaga sy x?? x kan..awk bawa sy kea rah keburukan..awk sedar x semua tu???
 

Banyak lagi y awk buat kat sy, sy pun terlalu kurang pandai ikutkan je kemahuan awk..nanti kat neraka bila Allah soal sy dgn dosa-dosa maksiat y kita buat, bukannya awk dapat backup sy dpn Allah..kn?? Tolonglah tahan diri tu sehingga kita dah sah dinikahkan..huuu~
 

Suasana bertukar menjadi suram...sehinggalah nobita mula meluah perasaan...
 

Nobita : Kenapa x dari dulu awk cakap semua benda ni?? Kenapa bila kita dah lalui macam-macam baru awk nak luahkan semua ni???

Sizuka : Sebab sebelum awk nak couple sgn sy, awk janji yang awk akan jaga sy baik-baik. Awk suka dengan saya pun sebab bagi awk sy baik tapi semakin lama awak makin berubah. Perubahan awk turut merubah diri sy. Baru sekarang sy luah semua benda ni sebab selama ni sy sentiasa menanti agar Nobita y dulu kembali. Nobita y menjaga sy dgn baik. Sy tunggu Nobita tu..tunggu & terus menunggu kerana sy sayangkan dia. Tapi semakin lama sy tunggu, semakin menjadi-jadi...awk fikirlah baik-baik apa y sy sampaikan...kalau awk masih xberubah, lepaskan sy kerana Allah..

Nobita : ......
 

[Pesanan : kepada pasangan yg hangat menyulam cinta & kasih sayang, jagalah batas anda! Ingat larangan Allah…cinta itu indah krn Allah yg menciptakannya tapi jangan sampai cinta utk Allah itu dinodai oleh cinta manusia..menjadi kebiasaan, dalam berkasih ada kesalahan y akan dilakukan..seringlah muhasabah diri & beranikan diri untuk mula buat perubahan..beranikan diri menegur pasangan sebelum Allah menegur dengan pembalasan & azab..wallahu’alam~]
 

peringatan utk semua, beribu kali peringatan utk diri y teramat hina ini~
*sbrnya aku pun bknnya baek sgt tp akn cuba utk mnjadi yg terbaek
 

- thanks sudi baca entry saya =_=

admirer la sgt !

..introduction..
hurmm aku mmg tak suke brada dlam situasi mcm nie..nak pegi mne-mne kena bjaga-jaga biar tak terserempak nga kau..aarrgghh tension!klau admirer sgt kat aku jgnla ckp trus trang kat sume org..nie klau boleh 1 dunia nak bgtau..mluw la aku  nga member-member aku..diam-diam sudaa..aku tak nakla aku jd bnci kat 'kau'..klau ada org bt slh nga aku myb aku blh maapkan lg tp klu bab2 mcm nie serius ak ckp aku TAK SUKE!plik kan?tp tuh mmg knytaan la..myb utk bkwan aku boleg trima lg..frankly speaking,kau mmg bg effect yg bsar kat aku..walaupun bnda nie aku bru tau.tu je aku nak ckp..
okeh,!mnggu nie mnggu blk umah kan..tp aku tak blk pon..aku mmg nak abeskan sisa-sisa hidup aku kat sini bsama meon-meon..yg lg best ak nak cter nie ajk sume tade sbb ada program..tak slh aku kat cameron highlands..so,perkataan overnight bmain-main kat kpala aku..hahaha *gelak syaitan..tp ak nga rai plan nak pegi umah sewa faezah..tgk prlwanan bola pon best jgk..kelate VS pahang..mcm best jep tp aku tak tau nak skong ngeri mne..hurm bole tak aku nak sokong yg tgh2 tuh?lgpon ak tkut jgk nga kelate nie sbb diorg suke bgomo..kang tak pasal2 ak jd korban terhormat plak..tapelah,ak dah nak tido nie..rse mngantuk plak..jom blahh!
to BEA ADAWIAH hepy bufday 2 u..i wish u always feel fresh and success..
HEPY BEDAY bea =)) 

- thanks sudi baca entry saya =_=

alahai kelas

aarrrgghhhhh!!!benci..benci..benci..benci..benci.. =<
ak meme ske bt bnda-bnda yg tak bfaedah dan tak bermanfaat nie.knci jam pkul 6 a.m..bla bnyi ak trus off. bangun,kmas tilam pastu jln pegi kat loker amek towel warna ijau..biarpun sparuh beku bdan aku,aku ttp bsengkang mata mandi demi ke klas.bju aku da iron awal2 smlm..al maklumla dok sorg2 lam blik..boring tahap cipanzi.time tgh iron bju tuh rai slalu ckp ak cam bibik..btul kew?aahh persetankan!meme cita-cita  aku sjak dlm prut nak jd bibik tp tak ksampaian.skrg dah bkak agensi pmbantu rumah.ramai yang dah gunakan prkhdmatan ak nie.da ramai pmbantu rumah bertauliah yg ak lahirkan such as RAIZAFIERA RAMLEE,ATIKAH LATIFF,HARYATI MEHAT dan etc..okeh,bbalik kpd cter td yea.da siap mndi tuh pkai la bju..make up ckit..ckit jep!natural beauty kan :)) pastu amek slndang..belit-belit kat kpala aku..taklah,kmas sgt tp smpai tercekik laa..smpai leher aku mengecut.,myb proses hypertonic kot berlaku..jln-jln pegi kelas smbil berzikir..haha..smpai kat kls tnggu pnya la tnggu..taklah lama sgt,tp klau aku btolak blk klate da smpai kot..pastu teponla kat pn.azwin..dye ckp 'ari nie tade kelas.sya tak sihat'..owwh bla aku tau rase nak makan jep bngan TM tuh..biar bt slama2nya tade klas..bla sy nak marah,bdan sy akan btukar mnjadi shrek tp bkn wrna ijau..wrna klabu tahi unta..
damn shit!!lpas tuh ape lagi blah la dri situ..spnjang jlan nak blk kmsis tuh sume org yg ada rupa mnusia ak jmpa ak bunuh..marah nie!marah..ta slp aku pngarah polisas skali aku bnuh..okehla,aku rase da bnyak plak mncarut kat sini..
*mutiara kata : klau nak marah sgt,SABOR JEWLA!

- thanks sudi baca entry saya =_=

rama-rama VS wanita :))

Melihat gelagat rama-rama membuatkan ramai orang menjadi suka, ceria dan terpesona. Ramai yang akan tersenyum melihat kecantikan rama-rama. Ia mengindahkan alam dan menyempurnakan sekuntum bunga. Pasti ada yang tidak kena jika ada bunga yang tidak dihinggapi rama-rama.
Ramai yang akan tertarik untuk menangkap rama-rama apabila melihat ia terbang berkeliaran di udara. Kecantikan rama-rama terletak pada warna dan corak sayapnya. Akan tetapi kecantikannya tidak akan kekal jika banyak tangan yang menyentuhnya.
Warna dan corak rama-rama pasti akan melekat pada jari jemari apabila kita menangkapnya. Selepas itu tiada sesiapa yang akan tertarik padanya lagi. Keindahan rama-rama telah hilang untuk dikagumi.
Rama-rama ibarat wanita. Wanita indah untuk disentuh, tetapi nilai dirinya akan merosot setiap kali ada tangan-tangan kotor mencemari tubuhnya. Harga diri dan maruah mudah tercemar jika tidak dijaga dengan sempurna.
Begitulah wanita. Kecantikan wanita bagaikan rama-rama yang terbang membawa keindahan corak pada dirinya. Ia akan membuatkan lelaki mudah tertarik pada wanita. Tetapi untuk menjaga harga diri seorang wanita, bukanlah dengan membiarkan kecantikannya disentuh, dipegang oleh semua yang tertarik padanya. Biarlah kecantikan pada wanita itu diperolehi melalui jalan yang diredhai Allah.
Wanita harus menjaga harga kecantikan dan keindahan seorang wanita menurut ketentuan dan panduan yang Allah ajarkan di dalam al-Quran yang telah di sampaikan oleh RasulNya. Hanya dengan menuruti perintah Allah, kemuliaan, harga diri, kecantikan, dan keindahan seorang wanita akan terjaga dan terpelihara.
Daripada Anas, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai." [Hadis Riwayat Ahmad]
Alangkah mudahnya jalan yang Allah hamparkan kepada seorang wanita untuk masuk Syurga Allah. Antaranya menjaga kehormatan diri setelah mendirikan solat dan berpuasa. Apabila telah tiba jodoh pertemuannya, maka taatilah suami dan mereka dimuliakan Allah dengan memberi keistimewaan untuk masuk Syurga dari mana-mana pintu yang dikehendakinya.
             *p/s :rama-rama nga bju i na same kaler la plakk (*_*")


- thanks sudi baca entry saya =_=